Zastosowanie młóta browarnianego
Młóto browarniane jest popularnym produktem wykorzystywanym w hodowli bydła. Cechą charakterystyczną produktu jest wysoka zawartość białka chronionego, trawionego w jelicie i pozytywnie wpływającego na zawartość białka w mleku – kazeiny. Hodowcy, którzy stosują pasze niskobiałkowe zmagają się z problemami, będącymi wynikiem niedoborów białka w żwaczu u krów. Niektórzy radzą sobie za pomocą koncentratów o wysokiej zawartości białka lub produktów o wilgotnej konsystencji.
Zastosowanie młóta browarnianego
Na farmach bydła mlecznego kluczową kwestią jest ograniczanie strat azotu. Osiągnięcie tego celu jest możliwe poprzez zoptymalizowanie funkcjonowania żwacza, który odgrywa fundamentalne znaczenie w zapotrzebowaniu zwierząt na aminokwasy, a także dostarcza znacznej części energii w postaci lotnych kwasów tłuszczowych. Młóto browarniane zastosowanie działa w sposób stabilizujący proces fermentacji, która zachodzi właśnie w żwaczu. Jednym z zastosowań tego produktu jest to, że może być dobrym zamiennikiem paszy objętościowej w okresach jej niedoboru. Oprócz tego jest świetnym komponentem do lekkiej lub bogatej w cukry kiszonki z traw.
Korzyści wynikające z zastosowania młóta w hodowli
Jedną z największych korzyści stosowania młóta w gospodarstwach jest jego działanie ochronne na krowi żwacz i zapobieganie powstawania kwasicy. Młóto pomaga także w procesie trawienia, dzięki temu nawóz zwierząt karmionych paszą wzbogaconą o ten składnik ma odpowiednią konsystencję. Należy zaznaczyć również, że młóto podsiada niską zawartość potasu, który ma pozytywny wpływ na zbilansowaną ilość składników mineralnych, w tym magnezu, a także prowadzi do lepszego przyswajania azotu pochodzącego z paszy.
Dlaczego tak ważna jest prawidłowa praca żwacza?
Żwacz, który prawidłowo pracuje przynosi wiele korzyści fizycznych i chemicznych. Stymulacja fizyczna nierozerwalnie wiąże się z paszami powstałymi na bazie roślin łodygowych, które wypełniają żwacz i pobudzają jego ściany. To powoduje, że żwacz pracuje, a znajdująca się w nim treść jest lepiej wymieszana. Pasza, która jest treściwa, a takie jest właśnie błoto browarniane, dłużej pozostaje w żwaczu, a krowa pozyskuje więcej energii i białka. Wszystko to sprawia, że zwierzęta są w lepszej kondycji, a co za tym idzie dają lepsze mleko, co potwierdza wielu hodowców. Samo młóto nie jest drogim produktem, a korzyści jakie wynikają z jego obecności w diecie są ogromne. Przy okazji to bardzo ciekawy przykład tego, jak poprodukcyjny odpad z browarów znajduje zastosowanie w rolnictwie.