Czy obierać szparagi?
Wiosna to czas, gdy wszystko budzi się do życia. Nie powinniśmy zapominać o tym, że choć pogoda za oknem nam sprzyja, możemy czuć się nieco gorzej. Winę za to ponosi często przesilenie wiosenne i warto odpowiednio wzmacniać swój organizm, aby dobrze się czuć i nabierać sił po ciężkiej zimie. Z pewnością pomogą nam w tym odpowiednio skomponowane posiłki, które dostarczą do naszego organizmu odpowiednią dawkę witamin. Co warto jeść wiosną?
Szparagi coraz chętniej wybierane
Wielu specjalistów cały czas powtarza nam, że bardzo ważne jest odpowiednie odżywianie się niezależnie od pory roku oraz dostarczanie do naszego organizmu cennej dawki witamin oraz minerałów. Jednak nie powinniśmy zapominać o tym, że tak naprawdę nie musimy przyjmować sztucznych witamin oraz suplementów, ponieważ wiosną te wszystkie cenne składniki mają właśnie warzywa.
Bardzo dużo osób decyduje się wraz z nadejściem słonecznych dni radykalnie zmienić swoją dietę. Bardzo dobrym pomysłem jest między innymi spożywanie warzyw sezonowych, które są smaczne i zdrowe, a także w sezonie o wiele tańsze niż w innych miesiącach w ciągu roku. Na pewno z późną wiosną kojarzą nam się między innymi szparagi, których w sklepach możemy znaleźć bardzo dużo. W jaki sposób możemy szybko przygotować te warzywa? O czym powinniśmy pamiętać w tym przypadku?
Czy powinniśmy obierać szparagi?
Oczywiście w tym przypadku bardzo wiele zależy tak naprawdę od tego, czy przykładowo są to młode warzywa. Jeżeli w sklepach pojawiły się młode szparagi i widzimy, że tak naprawdę są miękkie, warto jedynie odłamać zdrewniałe końcówki, a tak naprawdę nie musimy ich obierać. Po obróbce termicznej tych warzyw będą bardzo miękkie, jednak warto zwrócić wcześniej uwagę na to, aby je dobrze umyć. Z kolei późną wiosną oraz latem zaleca się obierać szparagi, ponieważ mogą być wtedy bardziej przerośnięte i twarde. Ich przygotowanie nie jest wcale takie trudne, a dodatkowo te warzywa zawierają wiele cennych witamin, dlatego warto się na nie zdecydować.