Jak przygotować wino z rodzynek?

Domowe wino rodzynkowe należy do najwykwintniejszych napitków. Jego wykonanie wymaga od Ciebie nieco cierpliwości – doskonały smak i aromat wydobyć można jedynie po mniej więcej sześciu miesiącach leżakowania. Ponadto, rodzynki nie należą do najtańszych produktów, a żeby zrobić przynajmniej 10 butelek rodzynkowego wina, musisz kupić więcej niż kilogram tego składnika. Sprawdź, co będzie Ci jeszcze potrzebne, aby Twoje wino było naprawdę wyjątkowe i smaczne!

Wino rodzynkowe – czy drożdże są potrzebne?

Jeśli zamierzasz robić wino, konieczne będą drożdże. Miej na uwadze, że nie mogą być to zwykłe drożdże piekarskie, ponieważ najprawdopodobniej, cały napitek wyląduje w koszu. Do wyrobu każdego wina, także tego, które Ty sam robisz w warunkach domowych, niezbędne będą drożdże winiarskie. Oprócz tego potrzebujesz też specjalnej pożywki dla drożdży – w innym wypadku fermentacja nie będzie udana. Musisz również kupić butelki z korkami lub zakrętkami oraz duży kawałek czystej gazy. Moszcz, czyli owoce mogą być odciśnięte też przy pomocy bawełnianego prześcieradła, ale musi być ono niemal sterylnie czyste, ponieważ, jeśli do Twojego napitku dostaną się zanieczyszczenia, wówczas wino nie będzie się nadawało do spożycia ani tym bardziej do tego, aby poczęstować nim gości. Produkcja wina domowego nie obędzie się również bez dużego balonu z rurką fermentacyjną. Powinieneś także pomyśleć, czy masz odpowiednie miejsce do tego, aby odstawić duży balon z fermentującym winem, tak, aby nie przeszkadzał on nikomu z domowników.

Jak przechowywać wino z rodzynek?

Po tym jak odciśniesz moszcz i przelejesz wino do butelek, musisz pozwolić mu poleżakować przez około pół roku. Przez ten czas Twój napitek nabierze odpowiedniej mocy, ale zależy to też od tego, ile dałeś spirytusu. Jeśli trzymałeś się przepisu i nie ,,przedobrzyłeś ” ze spirytusem ani innymi składnikami, wówczas po upływie mniej więcej sześciu miesięcy, Twoje wino powinno być gotowe do podania. Zaserwuj je do puszystego sernika z malinami lub ryby z młodymi ziemniakami i szparagami.