Przygotowanie Komosy Ryżowej
Quinoa w większości przypadków jest sprzedawana w sklepach pozbawiona gorzkiej osłonki. Osłonka ta zawiera toksyczne saponiny powodujące działanie przeczyszczające na nasz organizm, więc w tym wypadku nic nie tracimy. Jak przygotować quinoa…należy pamiętać o bardzo dokładnym wypłukaniu ziaren komosy przed rozpoczęciem obróbki termicznej. Aby pozbyć się szkodliwej saponiny możemy umieścić ziarenka na sitku o drobnych oczkach i przelewać zimną bieżącą wodą. Nie zaleca się płukania pod ciepłą wodą ponieważ może stracić na smaku. Po wypłukaniu należy wysuszyć opłukane ziarenka quinoi i podprażyć ją na suchej patelni przez dosłownie kilka chwil, wtedy uzyskamy charakterystyczny delikatny orzechowy posmak. Następnym krokiem będzie przesypanie komosy do garnka i zalanie wodą, zaleca się aby wody było dwa razy więcej niż ziarenek. Całość gotujemy przez około 10-15 minut doprowadzając do wrzenia, podobnie jak w przypadku ryżu. Gdy będą gotowe rozpoznamy je po lekko przeźroczystym wyglądzie z widocznymi ogonkami kiełków wewnątrz. W zależności czy przeznaczona zostanie do dań wytrawnych czy też słodkich możemy ją delikatnie solić podczas gotowania, trzeba uważać aby z tym nie przesadzić. Po zagotowaniu można odstawić na kilka chwil aż wchłonie wodę i napęcznieje. Dla urozmaicenia wodę, w której będą gotowane nasze ziarenka możemy zastąpić różnego rodzaju wywarami, na ten przykład może być to rosół lub wywar ze świeżych warzyw.
Przechowywanie surowej komosy.
Ze względu na dużą zawartość tłuszczu w nasionach komosy ryżowej ma ona krótki termin przydatności do spożycia. Zaleca się ją przechowywać w szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu najlepszym wyborem do tego będzie lodówka. W lodówce quinoa może wytrzymać kilkanaście tygodni nawet do sześciu miesięcy.
Przechowywanie ugotowanej komosy.
Ugotowaną już komosę należy przechowywać w chłodnym miejscu w hermetycznie zamykanym pojemniku. Dobrze jeżeli będzie to szklany pojemnik, nie zaleca się stosowania pojemników plastikowych. Tak przechowana będzie zdatna do użytkowania przez około trzy dni.